čtvrtek 4. dubna 2019

Activity Board - hračka, která má smysl!

O pedagogice Marie Montessori jsem slyšela poprvé na vysoké škole při studiu a již tenkrát mě přednáška na tohle téma velmi zaujala. Mé zaujetí bylo natolik hluboké, že se stalo hlavním středobodem mé bakalářské práce. Nemohu říci, že s myšlenkami Montessori na 100 % souhlasím, ale dokáži si z její "filosofie" vybrat určité prvky a ty bych ráda zařadila do výchovy dětí.

V tomto duchu nabízí produkty e-shop www.activityboard.cz. Jedná se o malou českou firmičku, která si získala popularitu ne jedné maminky. Oč se jedná? Activity board jsou vzdělávající pomůckou vycházející z principů Montessori. Dětem deska nejen ozdobí pokoj, ale také se u ní nenásilnou formou něčemu přiučí. Hlavní benefit je v rozvoji jemné motoriky, dále má pozitivní vliv na logické myšlení, paměť, pozornost a v neposlední řadě také kreativitu.



Možnosti jsou obrovské. Můžeš zvolit pro své děťátko malou desku, větší, desku ve tvaru domečku, box na hračky nebo pořádně vytuněný vozík. Pak už si můžeš zvolit barvu desky a třeba i jméno, aby bylo vidět, komu deska patří. Jelikož máme malý byt, zvolila jsem možnost malé desky 40 x 40 cm a 9 prvků. Od tvých požadavků se dále odvíjí cena.
Prvky si vybíráš v objednávkovém formuláři - a zaručeně tě to pobaví! Majitelka webu dost dobře ví, co děti zajímá, jelikož má vlastní zkušenost. Nehračky prostě válí na plné čáře! Člověk dětem nakoupí krásné, barevné hračky z obchodu a ty odloží stranou. Zato klíče, pet lahve, dálkový ovladač, telefon, kelímky od krémů nebo vypínač - to je, panečku, jiná zábava! Navolíš si prvky a vznikne ti originál deska, kterou nikdo jiný nemá. Bude "šitá" na míru tvému děťátku.

Jednotlivé prvky jsou neustále doplňovány a inspirace přichází od ostatních maminek, které sdělují, co jejich děti nejvíce zajímá. To je prostě pecka! E-shop se vyvíjí, nestojí na jednom místě, dbá na požadavky zákazníků, komunikace je příjemná a celá objednávka proběhla bez jediného problému. Kéž by to takto fungovalo všude!


A nyní již k samotné naší desce. Activity boad jsem objevila na Instagramu zcela náhodou a okamžitě mě zaujal. Jelikož naše Emička má v této době svátek, s dostatečným předstihem jsem jí desku objednala jako dárek (pro všechny avizuji, že je to dokonalý tip na dárek!). Bála jsem se, jak zvládne převoz, nicméně deska je skutečně pečlivě zabalena a neměla šanci se po cestě nijak poškodit.


Jde vidno ruční práce, kterou maximálně oceňuji. Hned na vás "hračka" dýchne jinou atmosférou, než ty plastové z hračkářství. Holt za kvalitu se vyplatí si připlatit. Prvky jsou pevně upevněny, aby je dítě nemohlo vytrhnout. Při volbě prvků doporučuji myslet dopředu. Proto jsem osmnácti měsíční holčičce vybrala i těžší zábavu ve formě deskového labyrintu (poměrně dost při jízdě kulička dře, a proto je potřeba síly, kterou potrénuje, až bude trošku starší) nebo ručičkové hodiny. Velmi mě zaujaly také tabulky, počítadla, trénování zavazování bot nebo různá písmenka. Takto vím, že za měsíc deska nebude ležet ladem, ale využijeme ji i nadále.


Na naší desce rozhodně nesměl chybět zámek s klíčem, protože klíče u nás vedou na plné čáře. Vypínač je naprosto dokonalý! Po zapnutí se rozsvítí vždy jedna dioda. Výrobci to dotáhli do dokonalosti. Které dítě by tohle nebavilo? A naprosto největším hitem z celé desky je překvapivě recepční zvonek. Nečekala jsem, že zrovna u tohoto prvku stráví nejdelší dobu. Jelikož je to zvonek a ne tlačítko, tak je potřeba do něj udeřit, nikoliv zmáčknout. To Emičku fascinuje a stále se snaží vychytat, co přesně má s ručkou udělat, aby se ozvalo zazvonění. Tlačítko mačká, bouchá do něj, všelijak jej zkoumá, a jelikož je zvonek kovový, vidí se "zdeformovaně" v odraze a to ji rozesmává.


Když jsem před ni dala desku poprvé, nevěděla, co má udělat dříve. Byla zmatená z toho, kolik různých věcí ji čeká a rozmýšlela, co bude zkoumat jako první. V jejím věku (18 měsíců) ji jen tak něco neudrží na místě. Pořád běhá a vymýšlí coby. U této desky vím, že alespoň na chvíli můžeme oddechnout, protože se zabaví. Děti mají rády, když je něco barevné, je to z různých materiálů a vydává to zvuk. Fascinuje je to, objevují svět.


Pokud chceš do něčeho investovat, pak ti tohle s klidným svědomím mohu doporučit. Nejen že je to geniální nápad, ale hlavně výsledek stojí zato!

Žádné komentáře:

Okomentovat