sobota 2. února 2019

RECENZE Tipni si Česko

Když jsem na e-shopu Albi zaregistrovala novou deskovou hru, která je zároveň rozšířením klasické hry Tipni si, věděla jsem, že ji potřebujeme! Základní verzi jsme si celá rodina a naši nejbližší přátelé velmi oblíbili a povýšili ji na jednu z TOP.



Proč si pořídit Tipni si Česko?

Jedná se o hru, kterou může hrát dle mého názoru libovolný počet lidí různých věkových kategorií. Je vskutku univerzální. Baví ženy i muže, děti i dospělé. Bojíš se, že ti budou chybět znalosti? To opravdu nemusíš. Nejedná se o čistě vědomostní hru, ale spíše o správný odhad a riskování. Nejsou k ní potřeba žádné vymoženosti ani hodně prostoru. Dá se hrát chvíli i dlouho. Pro všechny tyto benefity ji hrajeme ze všech deskových her nejčastěji. Jenže kartičky v Tipni si nejsou bezedné a nám postupně dochází ty, které jsme ještě nehráli. Právě tohle rozšíření Tipni si Česko se dá perfektně zkombinovat ze základní hrou a opět je tu prostor pro nové tipování.


Krátké představení této hry:

Jak název hry napovídá, budeš si celý čas tipovat. Tipování probíhá v šesti okruzích. Je to zeměpis, dějiny, kultura, příroda, sport a kategorie různé. V každé kategorii máš 66 kartiček (je dobré, že jsou na nich čísla 1-66, tudíž se nemusíš bát, že se ti nějak pomíchají) a na každé z nich 3 otázky k tipování. Na druhé straně je samozřejmě správná odpověď.


Jelikož se jedná o verzi o Česku, tak se otázky týkají naší krásně země, a to sice slavných osobností, různé letopočty, rekordy, rozlohy, veličiny otázky z oblasti produkce/hospodářství, filmu, českých jmen nebo také památek a krás přírody. Je to velmi rozmanité.

Kromě toho, že samotné otázky jsou mnohdy zábavné a tipování ještě zábavnější, člověk se nenásilnou formou toho také spoustu dozví! Jsou to zajímavé informace, které se k tobě běžně nedostanou.

Jak hrát?

Hra je doporučena pro 3 - 6 hráčů ve věkové kategorii 12+. Doba hraní se pak pohybuje okolo 30 minut. Každý hráč si vezme z krabice mazatelnou destičku, fix, žeton ve stejné barvě jako je destička a 5 modrých žetonů.

Poté už si začínající hráč vezme kartičku z vybrané kategorie a vybere si 1 ze 3 otázek, na kterou chce odpovídat. Otázku přečte a každý z hráčů napíše na svou destičku tip! Dále každý sází 1-5 žetonů na jakýkoliv tip (klidně i na ten svůj). Dále získávají hráči body, tipují a tipují. Součástí hry je samozřejmě návod k hraní, který je srozumitelný a podrobný. Věřím, že to pochopí každý. Není to nic náročného.

Otázky, které mě pobavily:

Při samotném hraní jsme narazili na otázky, které nás opravdu pobavily a potrápily naše hlavičky. Na první problém jsme narazili při otázce "Kolik Petrů je u nás víc než Pavlů?". Již trošku napitému kamarádovi dělalo velký problém otázku pochopit a my ostatní se váleli smíchy po zemi. Velmi zajímavá je také informace, že na otázku, kolik žen bylo u nás odsouzeno v roce 2015, je správná odpověď 9882 - překvapivé číslo! Další zajímavostí je například fakt, kolik váží standardní koule pro dospělé hráče ve hře kuželky. Je to 2,88 kg. Nebo věděla jsi, kolik slov obsahuje báseň Karla Jaromíra Erbena ve sbírce Kytice? Nebo kolik slov obsahuje druhá sloka písně Kde domov můj? Dozvěděli jsme se také, že v roce 2012 žilo v českých domácnostech celkem 1,1 milionu koček! Tohle vše a mnohem více se dozvíš ve hře Tipni si Česko.


Moje postřehy a dojmy:

Hraní je vždycky zábavné. Nikdy se nám nestalo, že by při hře došlo k hádce či nějakým neshodám. Aktivita probíhá v klidu a míru… tedy… moc v klidu ne, jelikož se celou dobu smějeme a skvěle bavíme (obzvlášť pokud je již trošku popito). Někdy se člověk cítí až "hloupě", když nemá představu o odpovědi a tipne nějakou blbost. Poté však zjistíš, že spoluhráči jsou stejně "hloupý" a společně se tomu zasmějete. Vtipné historky z hraní pak vykládáme dalším lidem ještě pěkně dlouho. Je to příjemný čas trávený pohromadě. Je velká škoda, že se od klasických deskovek opouští, jelikož já osobně neznám lepší způsob zábavy na kdejaké párty, sešlosti či večírku. Rozhodně doporučuji tuto hru pořídit! Ta se u vás v domácnosti rozhodně neztratí!


Žádné komentáře:

Okomentovat